הנושא של גזים אצל תינוקות, במיוחד עבור הורים צעירים ולא מנוסים, הוא לא פשוט בכלל. תינוק, מהרגע שהוא נולד, בעיקר ישן, אוכל, עושה צרכים ובוכה. בהרבה מקרים הסיבה לבכי אצל תינוקות היא גזים. הדבר נכון במיוחד בשלושת החודשים הראשונים להיוולדם.
לפני שניגש אל טיפול בגזים אצל תינוקות, בואו נדבר מעט על הסיבות והרקע לריבוי גזים אצל תינוקות. בעיקרון, הגזים נובעים כתוצאה מכאבי בטן אצל התינוקות. בשלושת החודשים הראשונים, מערכת העיכול אצל תינוקות עדיין נמצאת בשלבי התפתחות.
נכון, האוכל שהתינוק צורך בתקופה זו מסתכם לרוב בחלב או תחליפי חלב, אך עדיין, מערכת העיכול עודנה רגישה ועדינה. זו הסיבה שטמפרטורת החלב חייבת להיות מדויקת – כדי לא ליצור בעיית עיכול.
איך מזהים גזים אצל תינוקות?
ציינו כי גזים אצל תינוקות, ובמיוחד גזים אצל תינוקות יונקים, הוא ביטוי לכאבי בטן. לכן, הדרך העיקרית לזהות את הגזים היא דרך הבכי של התינוק. אבל זהו לא בכי רגיל. הוא עשוי להיות מלווה בהתפתלויות אינסטינקטיביות שהגוף מבצע כדי לנסות לסלק את הגזים.
אך אל פחד, זהו תהליך טבעי ולא מזיק. הורים צעירים בדרך כלל נבהלים לראות את תינוקם מתפתל מכאבים, אך זו הדרך של הגוף לנסות ולשחרר את הגזים. לבסוף, הגזים אכן משתחררים, הכאב נרגע והבכי פוסק.
מתי הגזים באים?
אין הגדרה מדויקת לגבי התזמון שהתינוק נתקף בגזים שצריכים לצאת החוצה. יחד עם זאת, ידוע כי ככל שהתינוק עייף יותר כך גדל הסיכוי כי גופו ינסה לשחרר גזים החוצה. ישנם מקרים שבהם התקפות הגזים עלולות להימשך למשך שעות ארוכות, אך ללא בכי.
במקרים של התקפות גזים אצל תינוקות למשך שעות, אין פתרון אחיד, ומה שנכון לתינוק אחד לא בהכרח נכון לתינוק אחר. העצה שלנו:
• לא מומלץ "להעתיק" פתרונות שפעלו אצל תינוקות אחרים. בהרבה מקרים, צריך פשוט להיות חזקים ולעבור את זה.
סיבות לגזים אצל תינוקות
גזים אצל תינוקות יכולים להיגרם, למשל, כאשר התינוק בולע אוויר בזמן שהוא יונק מהשד או אוכל מבקבוק. יש חשיבות גדולה לאותו "גרעפס" מפורסם אשר חשוב שהתינוק יעשה אחרי האוכל. הגרעפס משחרר את האוויר שהצטבר בריאותיו של התינוק בזמן האוכל. לעיתים, יכול להיווצר מצב שבו התינוק יעשה גרעפס כבר במהלך האוכל, וזה טבעי לחלוטין.
סיבה נוספת להיווצרות גזים אצל תינוקות הוא תנוחת ההנקה או ההאכלה. העצות שלנו:
• תמיד לעזור לתינוק לעשות גרעפס.
• שינוי התנוחה יכול לעזור במניעת הגזים.
• אכילת יתר, ומצד שני רעב, הם גורמים נוספים להיווצרות גזים. לכן חשוב להקפיד על שעות האכלה אחידות וקבועות.
אז איך מטפלים בגזים אצל תינוקות?
ציינו קודם לכן כי טיפול בגזים אצל תינוקות יונקים הוא טיפול משתנה בין תינוק לתינוק. עם זאת, קיימים כמה פתרונות אחידים שעשויים לעזור:
• אצל תינוקות גדולים יותר שיכולים לעכל אוכל רגיל, יש לבחור במזון שלא גורם לגזים.
• אם את מניקה, חשוב שגם את לא תאכלי מזון אשר גורם לגזים. זה משפיע על תזונת התינוק באופן ישיר.
• עיסוי בטן התינוק בצורה רכה ועיגולית במרכז הבטן.
• קיפול רגלי התינוק לכיוון הבטן.
• פתרון אחרון וחביב ביותר: פשוט צאו לטיול. זה מרגיע את התינוק ומסיח את דעתו מכאבי הבטן.
טיפים ועצות מועילות לטיפול בגזים אצל תינוקות - כיצד לזהות גזים אצל תינוקות, הסיבות והפתרונות לטיפול בגזים.